Григор Димитров премина първия кръг на US Open, след като победи с 6:2, 6:4, 7:6(7) испанеца Иниго Сервантес. Българинът изигра много силен първи сет, но с напредването на мача играта се изравни и дори му се наложи да спасява сетбол в третата част.

Българинът започна много силно и спечели четири поредни гейма, в които реализира два пробива. Още при първото сервиране на Сервантес той получи две възможности и се възползва от втората. След това проби още веднъж за 4:0. Тогава последва леко отпускане на Димитров и испанецът успя да върне един пробив.

Това беше единственият колеблив момент в играта на Димитров в сета и до края той диктуваше безпроблемно ситуацията. В осмия гейм получи три възможности за пробив и затваряне на частта и се възползва още от втората.

Вторият сет премина много по-равностойно, а двамата съперници си взимаха своите подавания. Най-критично за българина стана при 4:4, когато испанецът поведе с 40:30 и получи първата си точка за пробив в частта. Димитров се защити много добре, като натиска съперника си на неговия бекхенд и не допусна пробив.

След това българинът изигра много силен гейм, за да пробие и да затвори сета с 6:4. Димитров видимо беше подготвен за стила на игра на Сервантес и често търсеше неговия слаб бекхенд.

Историята се повтори и в третия сет, като испанецът започна да подобрява изпълнението си на първи сервис, докато при Димитров леко се влоши. Но двамата си взимаха подаванията чак ...... Все пак българинът беше много близо до спечелването на втория гейм, в който поведе с 40:0. Това можеше да му улесни значително работата по-нататък в сета.

Ситуацията се усложни при 5:5, когато Сервантес получи топка за пробив, но изпрати топката в мрежата. След това Димитров отново даде точка за пробив след неуспешен сечен бекхенд. Испанецът се възползва от лекия начален удар на българина и с мощен ретур проби за втори път в мача.

В този момент обаче Димитров игра много концентрирано и се възползва напълно от това, че първият сервис на Сервантес не влизаше. Той върна пробива и прати сета в тайбрек.

В него Димитров направи двойна грешка при своя първи начален удар, но веднага върна минипробива. След това показа невероятна защита, за да върне втори минипробив, а двойната грешка на Сервантес веднага след това му даде аванс. Той не се възползва. Първият, който стигна до точка за спечелване на тайбрека, беше испанецът. Димитров отрази сетбола с чудесен начален удар, като на свой ред стигна до мачбол. Испанецът отговори с идеален сервис.

Деветата двойна грешка на Сервантес подари на българина втори мачбол. Този път Димитров си свърши работата и затвори сета, а с това и мача.

Във втория кръг той ще играе срещу Жереми Шарди, срещу когото е играл три пъти в професионалната си кариера. Българинът има две победи, включително и в последната им среща през 2015 г. в Австралия.

dnevnik.bg