Куотърбекът на "Сан Франциско" Колин Каперник за втори път бойкотира химна на САЩ, като този път получи подкрепата от съотборник и освирквания от публиката в Сан Диего.

Каперник и съотборникът му Ерик Рейд изслушаха химна на коляно преди последния мач от предсезонната подготовка, но публиката реагира остро на протеста им.

В неделя Каперник предизвика полемика в американския спорт, след като остана седнал по време на химна заради расовото неравенство в САЩ. Той не се отказа от заявлението си и отново бойкотира химна на стадион "Куалком" в четвъртък вечерта.

Химнът беше изпълнен в присъствието на 240 военни, които носеха американското "суперзнаме".

"Посланието е, че има много въпроси в нашата страна, с които трябва да се справим. Има много подтиснати хора. Има много хора, които не са третирани равно и не получават равни възможности", каза той след двубоя срещу "Сан Диего чарджърс".

За разлика от първия си протест, този път беше сред съотборниците си на страничната линия. От едната му страна беше роденият в Батън Руж Рейд без да е в спортен екип. Рейд също е говорил срещу полицейската бруталност след смъртта на чернокожия Алтън Стърлинг в родния му град.

Играчът на "Сиатъл сийхоукс" Джереми Лайн също подкрепи протеста на Каперник, като остана седнал по време на химна преди мача срещу "Оуклънд".

dnevnik.bg