Испания и Италия започнаха с победи квалификациите за световното първенство в Русия през 2018 г. Косово изигра първия си официален мач и завърши 1:1 като гост на Финландия.

Испанците отвориха по впечатляващ начин новата страница от историята си. "Фурия роха" очаквано нямаше трудности срещу Лихтенщайн.

Под ръководството на Хулен Лопетеги, заменил Висенте дел Боске, испанците се наложиха с 8:0. До 55-ата минута резултатът беше 1:0 с гола на Диего Коща. Впоследствие домакините започнаха головата си фиеста.

Коща, Алваро Мората и Давид Силва вкараха по два пъти, а по веднъж се разписаха Сержи Роберто и Витоло. Гостите от Лихтенщайн отправиха само един удар и той беше неточен.

Италианците имаха по-сложна задача при гостуването си на Израел, но постигнаха победа с 3:1. "Скуадра адзура" също започна нов път, след като начело на състава застана Джанпиеро Вентура.

В 14-ата минута Грациано Пеле засече отблизо подаване на Лука Антонели отляво. В 30-ата италианците удвоиха с гол на Антонио Кандрева от дузпа, отсъдена за нарушение срещу Джакомо Бонавентура.

Пет по-късно Израел намали. Тал Бен Хаим получи вдясно и с много техничен удар от границата на наказателното поле прехвърли Джанлуиджи Буфон.

Задачата на италианците се усложни в 55-ата минута. Тогава Киелини получи втори жълт картон за препъването на Захави и беше изгонен. В средата на полувремето Буфон имаше много добри спасявания и опази вратата си.

Италия стигна до трети гол чрез Чиро Имобиле в 83-ата минута. Той получи от Пеле, пребори се със защитник на съперника и с мощен диагонален удар по тревата вкара за 3:1.

Във Финландия домакините поведоха чрез Паулус Араюри в 18-ата минута. След почивката Косово имаше превъзходство и създаде повече положения.

Историческия първи гол вкара Валон Бериша от дузпа в 60-ата минута.

Само часове преди мача той и някои от съотборниците му, които вече са се състезавали за други отбори, не знаеха дали ще имат право да играят за Косово. ФИФА направи изключение и им разреши.

Другите два мача в групата (Хърватия - Турция и Украйна - Исландия) също завършиха при 1:1.

Дневник