Българският национален отбор започна с победа участието си в квалификациите за световното първенство в Русия през 2018 г. В наглед най-лесния си мач в трудната група - домакинството срещу Люксембург, воденият от Ивайло Петев състав имаше доста проблеми по пътя към успеха с 4:3.

През първата част Димитър Рангелов даде преднина. След почивката бившият нападател на ЦСКА Орелиен Жоаким вкара два гола за две минути и направи обрат.

Последваха голове на Марселиньо и Ивелин Попов за 3:2. В добавеното време Флориан Бонер изравни, но секунди по-късно Александър Тонев вкара победния гол.

Мачът на националния стадион се игра пред около 3000 зрители, които в края изразиха недоволството си към представянето.

Въпреки трудната победа България е едноличен водач в групата. В другите два мача се получиха равенства - Беларус и Франция не си отбелязаха голове, а Холандия стигна до 1:1 при гостуването си на Швеция.

През първата част нямаше много вълнуващи моменти. Люксембург изненада с тактиката си, като игра агресивно и притискаше българския отбор още в половината му.

Воденият от Петев състав беше по-деен и държеше повече топката. Срещу добре организирания си съперник обаче българите не получаваха възможности за създаване на чисти положения.

Рангелов откри резултата в 16-ата минута, когато с хубав удар от разстояние прати топката в горния ляв ъгъл на вратата на Жубер.

След това играта не се промени. Люксембург продължи да стои стегнато и да се старае да пресира. Малко преди почивката България можеше да увеличи преднината си, но след удар на Георги Миланов топката срещна гредата.

В началото на второто полувреме гостите поискаха дузпа, но такава не беше отсъдена. След час игра дойдоха миговете на Жоаким, който за секунди вкара два гола след грешки в защитата на България.

Най-напред при атака от дясно той получи пред вратата, изпревари Божидар Чорбаджийски и Владислав Стоянов и изравни. Малко по-късно при контраатака и нов пропуск в отбраната Жоаким напредна от ляво, влезе в наказателното поле, излъга Иван Иванов и със силен удар даде преднина на отбора си.

Марселиньо изравни в 65-ата минута. Футболистът на "Лудогорец" вкара с глава след ъглов удар. В 79-ата Попов изпълни технично пряк свободен удар и вкара за 3:2.

Когато мачът вървеше към края си, Люксембург отбеляза третия си гол. Младият Бонер получи извеждащо подаване и с много красив удар от въздуха прати топката във вратата за 3:3.

Веднага след това България си върна преднината. Александър Тонев излъга съперник и стреля силно и точно в горния ляв ъгъл, за да направи 4:3.

Футболистите на Люксембург се хвърлиха в нападение и стигнаха до разбърквания, но този път защитата на България се справи.

Дневник