Странният US Open за Новак Джокович имаше нова страница в четвъртфинала срещу Жо-Вилфред Цонга, който се отказа в третия сет след загубените първи два с 3:6, 2:6.

Френският тенисист поиска медицинска помощ при смяната на полетата при 2:5 във втория сет и доигра частта с превръзка под лявото коляно. Световният номер 1 сервира на нула, а Цонга прекрати участието си в мача.

Сърбинът ще играе в полуфиналите за десети пореден път след един необичаен турнир, в който изигра само два пълни мача. Той премина без игра във втория кръг, а в третия изигра едва шест гейма.

"Аз съм на полуфиналите и това има най-голямо значение. Познавам Жо от доста време, израснали сме заедно по турнирите. Той е боец, човек, който обича голямата сцена. Със сигурност не е искал да завърши така", заяви Джокович след 83-минутния престой на стадион "Артър Аш".

Първите пет гейма обещаваха сериозна битка с мощни удари, но след това Цонга изпусна шестия гейм, след като допусна три двойни грешки. От този момент нататък Джокович доминираше изцяло. Последва болката в коляното при французина и това сложи край на двубоя.

"И преди ми се е случвало. Когато имаш болно коляно е много трудно да играеш срещу един от най-добрите тенисисти. Когато не мога да разчитам на коляното си няма как да се върна в мача от 0:2 сета", добави той.

Джокович ще играе за място във финала срещу поставения под номер 10 Гаел Монфис, който победи изненадата на турнира Лука Пуи с 6:4, 6:3, 6:3.

Много по-опитният Монфис доминираше от крайната линия срещу 22-годишния си сънародник, който влезе в четвъртфиналите след три поредни петсетови победи.

Монфис довърши съперника си с 13-ия си ас, но остана единственият французин в турнира. Франция изживя магически момент, когато класира трима души в четвъртфиналите на турнир от Големия шлем от 1947 г.

"Доволен съм от представянето ми. Мисля, че не е е лесно да се играе четвъртфинал срещу французин. Мисля, че се справих добре и технически, и психологически", каза победителят, който не допусна нито една точка за пробив.

dnevnik.bg