Швейцария вкара два бързи гола и победи европейския шампион Португалия с 2:0 като домакин в мач от група В на световните квалификации по футбол. Това беше първата загуба на Португалия в официален мач от две години.

Швейцарците оглавиха групата, след като Латвия надви Андора само с 1:0 като гост с гол на Валерис Сабала, а Фарьорските острови удържаха нулево равенство срещу Унгария у дома.

Швейцария поведе още в 24-ата минута на срещата, когато Бреел Емболо беше фаулиран пред наказателното поле и домакините получиха шанс да вкарат от пряк свободен удар. Изстрелът на левия бек Рикардо Родригес беше отразен от Руи Патрисио, но топката попадна на главата на Емболо, който се разписа на добавка за 1:0.

Домакините вкараха втория си гол в 30-ата минута, след като Харис Сеферович подаде към свободния в наказателното поле Адмир Мехмеди, който укроти топката и я вкара в опразнения ляв ъгъл на вратата на Патрисио.

Португалия се събра след головете и доминираше в останалата част от двубоя, но без капитана си Кристиано Роналдо не бяха ефективни в атака. Те стреляха 27 пъти към швейцарската врата, но само четири от тях бяха в целта. Изпълниха и 11 корнера срещу само един на домакините.

Треньорът Фернандо Сантош, който беше нает през септември 2014 г., нямаше загуба начело на тима в 14 поредни официални мача - седем в квалификациите за Евро 2016 и седем във финалите.

"В първите 20 минути тотално ги надиграхме, но след като вкараха гол използваха тактиката на Португалия и се защитаваха добре", заяви Сантош.

dnevnik.bg