Американската медийна и комуникационна компания Liberty Media, обяви официално, че купува Формула 1 за 4.4 милиарда долара.

Компанията на медийния могул Джон Малоун ще придобие най-богатия автомобилен шампионат от инвестиционния фонд CVC Capital Partners. CVC държи контрола от десет години, а през 2012 г. продаде малък дял от акциите си.

Liberty Media е една от най-големите телевизионни и интернет компании с бизнес в над 30 държави в Европа, Латинска Америка и Карибския басейн под различни брандове.

Сделката оценява Формула 1 на 8 милиарда долара и ще постави ново начало в развитието на шампионата, който в последните години измести фокуса си от Европа към Азия, но все пак остава относително неразпознаваем в САЩ.

Обявяването на сделката се очакваше в рамките на тази седмица, а мнозина очакваха да се сложи край на управлението на 85-годишния Бърни Екълстоун. Той вече обяви, че е бил помолен да остане още три години да управлява оперативно шампионата, чийто годишен оборот се оценява на 1.9 милиарда долара.

Новият собственик обяви, че Екълстоун засега остава главен изпълнителен директор. Чейс Кери, изпълнителен вицепрезидент на 21st Century Fox и директор на Sky, става президент на компанията, която притежава Формула 1.

"Аз съм голям привърженик на Формула 1 като един уникален глобален бизнес в областта на забавленията, който привлича стотици милиони фенове всеки сезон по целия свят", заяви Кери.

"Виждам огромна възможност Формула 1 да продължи да се развива и просперира в името на спорта, феновете, отборите и инвеститорите", добави той.

Екълстоун е човекът, който превърна Формула 1 в милиарден бизнес. Той е и човекът, който договаря условията по телевизионните договори и домакинствата на състезания. Тази година календарът включва рекордните 21 състезания, след като дебют направи Азербайджан.

Очаква се британският ветеран постепенно да отстъпи мястото си, когато новите собственици навлязат по-навътре в бизнеса.

Liberty Media обяви, че придобива първоначално 18.7 процента от контролиращия акционер CVC Capital Partners. Остатъкът от дяловете ще бъдат придобити до края на първото тримесечие на 2017 г.

Сделката трябва да бъде одобрена от Международната федерация по автомобилизъм и европейските антитръстове регулатори.

"Може би е добра новина, че американска компания купува Формула 1", заяви шефът на отбора на "Мерцедес" Тото Волф по време на Гран при на Италия през уикенда.

"Има неща, които можем да научим от американците, особено в дигиталната област... те имат много добър поглед там. После ще анализираме какво мислят и какви промени трябва да се направят", добави той.

dnevnik.bg