Водачката в световната ранглиста Серена Уилямс за втора поредна година отпадна в полуфиналите на US Open. Този път американката беше спряна от Каролина Плишкова.

Чехкинята се наложи с 6:2, 7:6 (5) и заслужи мястото си във финала. Там тя ще играе с Анжелик Кербер, спечелила с 6:4, 6:3 срещу Карлин Вознячки.

Миналия сезон Уилямс вървеше устремено към пълен триумф във всички турнири от Големия шлем. Две стъпки преди историческия успех обаче тя загуби от Роберта Винчи в САЩ. Сега на пътя ѝ застана 11-ата в света Плишкова.

Развоят на US Open означава, че от следващата седмица на върха в световната ранглиста ще е Кербер. Властването на Уилямс на върха приключи след 186 поредни седмици като номер едно.

Чехкинята игра агресивно и разчиташе много на силния си начален удар. Тя имаше превъзходство при първия си сервис, като за целия мач позволи на американката да стигне само до една възможност за пробив. Освен това допусна и по-малко непредизвикани грешки - 25 срещу 31.

Уилямс каза, че проблем с лявото коляно, получен в мача от втория кръг, е повлиял на представянето ѝ. "Няма обаче да сядам и да си търся извинения", заяви тя.

В първия сет Плишкова стигна до три възможности за пробив в три отделни гейма и в два от случаите постигна целта си. Това я отведе до убедителното 6:2.

Чехкинята проби за 3:2 във втория, но този път Уилямс веднага отговори и изравни. В тайбрека Плишкова поведе с 3:0 точки, но допусна обрат до 3:4. Последва оспорвана надпревара и ключова се оказа двойната грешка на Уилямс при мачбол за съперничката ѝ при 5:6.

В другия полуфинал Кербер започна вихрено и поведе с 4:0. Вознячки, която сервираше неубедително, съумя единствено да върне единия пробив и загуби с 4:6.

Във втория сет двете подобриха представянето си на начален удар и възможностите за пробив бяха по-малко. Двете обаче показаха голяма успеваемост и все пак се стигна до четири пробива.

Кербер поведе с 4:1, след което датчанката намали на 3:5 с пробив. Веднага след това шампионката от Australian Open проби отново и спечели мача, за да стигне третия си финал от Големия шлем за сезона.

dnevnik.bg