Стан Вавринка детронира световния №1 Новак Джокович и триумфира за пръв път на US Open.

Третият в схемата се наложи с 6:7 (1), 6:4, 7:5, 6:3 и удължи серията си на 11 поредни спечелени финала в турнирите на ATP. За трета поредна година той вдига трофей от Големия шлем след титлите си от Australian Open през 2014 и "Ролан гарос" през 2015.

Джокович пък загуби пети финал в Ню Йорк и пропусна да попълни колекцията си от 11 титли от "голямата четворка". В края на мача се наложи два пъти миналогодишният шампион да получи медицинска помощ, но той стисна зъби и игра докрай.

Двамата тенисисти играха почти четири часа и редуваха силни със слаби периоди, но в крайна сметка Вавринка показа по-здрави нерви и физика. Съперниците бяха далеч от най-добрата си игра и направиха повече непредизвикани грешки, отколкото печеливши удари.

Джокович започна срещата изключително концентрирано и бързо поведе с 3:0. Вавринка не можеше да намери ритъма си и не даваше никакви признаци, че ще може да се бори за сета. Сърбинът обаче му направи подарък със срив при 5:3 в негова полза и 40:15 в сервис гейма си.

Швейцарецът, който преди това отрази два сетбола, успя да пробие най-вече благодарение на грешките на съперника си, включително и една двойна, и да се върне в играта. След размяна на сервис геймове се стигна до логичен тайбрек, в който Джокович вдигна оборотите и даде само точка на Вавринка, която бе и една от най-красивите в целия мач.

Във вторият сет Джокович отново показа друго лице и започна да прави много непредизвикани грешки, в това число и три двойни. Третият в световната ранглиста се възползва по най-добрия начин и още при първата си възможност за пробив го направи, повеждайки с 3:1. При следващото си подаване швейцарецът изостана с 0:40, но демонстрира характер и с пет поредни точки затвърди преднината си.

Световният №1 отново се събуди и върна пробива, а след това го затвърди с гейм на нула. Вавринка също демонстрира силна игра и отново поведе в резултата при свой сервис за 5:4, а след това стигна до два сетбола. Джокович отрази първия, а при втория рискува с удар по диагонала, но той излезе в аут и така резултатът бе изравнен.

Третата част стартира с оспорван гейм, в който Вавринка трябваше да отрази три възможности за пробив на съперника си, а след това самият проби при първия шанс, който му се отдаде. Последваха трудни сервис геймове и за двамата съперници, но в крайна сметка Джокович успя да се върне в сета и с доза шанс, след като удар на швейцареца се закачи в мрежата. Сърбинът направи серия от три поредни гейма и така изравни при 3:3.

Последва размяна на геймове до 6:5 в полза на Вавринка и сервис на Джокович. Сърбинът можеше да вкара сета в тайбрек при 40:30, но вместо това Вавринка спечели три поредни точки, а с това и частта. Това бе напълно заслужено, имайки предвид изпълнената с грешки игра на сърбина и много по-концентрираните отигравания на швейцареца във важните моменти.

В четвъртата част той отново изглеждаше по-свеж от световния №1 и продължи да използва сервис в тяло, с който спечели редица точки в двубоя. Джокович получи и болки в краката, предизвикани от мазоли, заради което му бе оказана медицинска помощ. Все пак Вавринка се възползва от неразположението му и преди това успя да поведе с 3:0.

Джокович спечели трудно следващото си подаване, а в петия гейм на сета стигна до три възможности за пробив, но ги пропиля. Болките на сърбина продължиха да го тормозят и той поиска още едно медицинско прекъсване. Въпреки всичко той се върна на корта, спечели две свои подавания, отрази един мачбол, но Вавринка в крайна сметка спечели подаването си за 6:3, а с това и титлата.

Дневник