Арестуваният в Бразилия президент на Европейските олимпийски комитети (ЕОК) Патрик Хики е водил електронна кореспондеция с поне четирима висши ръководители в МОК за споразумението на Ирландия за препродажба на билети за игрите в Рио.

В публикуваните имейли Хики твърди, че е говорил с президента на МОК Томас Бах по въпроса и е получил неговото съгласие.

71-годишният ирландец очаква официалните обвинения за нарушенияу при продажбата на билети за олимпийските игри. Той беше арестуван по време на състезанията в Рио заради съмнения за черна борса с билети.

В Бразилия остава и сънародникът му Кевин Малон, който е директор на една от двете замесени агенции за продажба на билети THG.

Въпреки че THG имаше официални права да препродава билети за Лонодн 2012 и Сочи 2014, тя не беше избрана за Рио 2016 и нямаше такива права.

Според имейлите, които бяха публикувани в бразилското издание Estadao, Хики е информирал за намерениеито да наеме THG като посредник изпълнителния директор на олимпийските игри Кристоф Дюби, както и Пере Миро - генерален директор на МОК за връзките с националните комитети.

Копие от писмата са били изпратели на директор на правния отдел Хауърд Стъп и изпълнителния дирекстор на Рио 2016 Сидни Леви.

В тях Хики обявява споразумеунието, което Ирландският олимпийски комитет е постигнал с THG да стане "субагент". Хики твърди в писмата си, че Бах е "потвърдил, че е съгласен".

dnevnik.bg