Бившият президент на УЕФА Мишел Платини отново заяви, че не е направил нищо нередно, за да бъде отстранен от футбола. Французинът говори днес на извънредния конгрес на европейската централа преди избора на негов наследник.

Трикратният носител на "Златната топка" получи осемгодишна забрана да се занимава с футболни дейности, която впоследствие беше намалена наполовина. През май той подаде оставка като президент на УЕФА, а днес си взе довиждане с бившите си колеги.

"Това е много емоционален момент за мен, но съм доволен да бъда тук, защото това е моята последна реч пред конгреса на УЕФА. Вие ще продължите тази прекрасна мисия без мен по причини, които не искам да засягам днес. Моята съвест е чиста. Сигурен съм, че не съм направил нищо нередно и ще продължа да се боря да го докажа пред съда", заяви Платини.

Французинът каза още, че "футболът е игра, а не продукт, спорт, а не пазар, шоу, а не бизнес". "Няма футбол за големите нации и футбол за малките нации. Футболът е един и той не принадлежи на ФИФА или УЕФА, принадлежи на целия свят."

"Затова исках да дойда тук днес и да ви благодаря, приятели на футбола. Благодаря ви за тези девет години. Мисля, че свършихме страхотна работа. Приятели на футбола, на добър път", завърши 7-минутната реч на 61-годишният Платини.

dnevnik.bg