Новата звезда в американската гимнастика Симон Байлс призна, че взима медикаменти заради заболяване. Името ѝ се появи в данните, излезли от руската хакерска атака, при която е разбита базата данни на Световната антидопингова агенция (WADA).

Според информацията Байлс е дала положителна допинг проба за наличие на метилфенидат. От Американската федерация по спортна гимнастика твърдят, че тя също има специално позволение да ползва медикамента заради болестно състояние.

Състезателката, която спечели четири златни и един бронзов медал от олимпийските игри в Рио 2016, изтъкна, че вярва в честния спорт.

"Страдам от ADHD (Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност) и взимам лекарства от дете. Моля имайте предвид, че вярвам в чистия спорт, винаги съм следвала правилата и ще продължа да го правя, тъй като феърплеят има основно значение за спорта и е много важен за мен", написа Байлс във Facebook.

Тя допълни, че не се срамува, нито се страхува да разкрие пред хората, че страда от ADHD и че взима лекарства.

След хакерската атака беше обявено, че тенисистките Серена и Винъс Уилямс са имали позволение да ползват няколко различни забранени стимуланти.

"Сестрите Уилямс имат специално позволение да ползват определени забранени субстанции за терапевтична употреба", се казва в специалното становище на ITF, цитирано от ТАСС.

dnevnik.bg