Словенецът Александър Чеферин е новият президент на УЕФА.

Той спечели надпреварата с холандеца Михаел ван Прааг, след като получи 42 от 55-те гласа на днешния извънреден конгрес на европейската централа.

"Това е огромна чест, но в същото време и огромна отговорност. Моята малка и красива Словения е много горда с избора ми. Надявам се един ден и всички вие да се гордеете с мен", заяви новият президент на УЕФА след гласуването.

Чеферин наследява на поста отстранения от футбола Мишел Платини, който подаде оставка през май. 48-годишният словенец става седмият президент на УЕФА след Платини (2007 - 2015 г.), шведа Ленард Йохансон (1990 - 2007 г.), французина Жак Жорж (1983 - 1990 г.), италианеца Артемио Франки (1973 - 1983 г.), швейцареца Густав Вайдеркер (1962 - 1972 г.) и датчанина Ебе Шварц (1954 - 1962 г.).

"Не съм шоумен, няма проблем с егото и не съм човек на нереалните обещания", заяви Чеферин в речта си преди гласуването.

И словенецът, и конкурентът му Ван Прааг обещаха да помогнат на по-малките страни и първенства в стремглаво увеличаващата се разлика с богатите клубове.

Двамата се обединиха и около мнението, че промените във формата на Шампионската лига в полза на отборите от големите лиги са погрешни. Те гарантираха също, че ще се борят срещу всеки опит за отцепване и създаване на Суперлига.

Чеферин не е заемал ръководен пост в европейската централа и не беше познат извън родината си, преди през юни да обяви намеренията си да се включи в президентската битка.

Президентът на словенската футболна федерация обаче бързо набра скорост, след като получи подкрепата на източноевропейските страни, включително българската. Скоро след това зад него застанаха и влиятелни страни като Франция и Германия, което категорично наклони везните в негова полза.

Чеферин, който има черен колан по карате и ръководи една от най-големите словенски правни фирми, заяви, че основният му приоритет ще бъде "доброто управление и прозрачността".

"Трябва да спрем с политиката, с липсата на прозрачност, с личните интереси. Футболът е на първо място", каза той.

dnevnik.bg