Селекционерът на женския национален отбор по волейбол Иван Сеферинов призова за равнопоставеност с мъжкия състав на България. Според него това трябва да е в основата на новия олимпийски цикъл.

"Сега е моментът да се направи революция за едно успешно начало на новия олимпийски цикъл. През последните десет години 80% се обръща внимание на мъжкия отбор и само 20% на женския. Искаме от 1 януари 2017 година да получим равно начало с мъжкия отбор", каза Сеферинов.

"До момента ни куцаше организацията. При нас не се знае кой какво прави и кой на кого е подчинен. Трябва промяна в стила на работа. Революцията се прави от специалистите. Трябва да заработят школите. Треньорите трябва да бъдат оставени да работят самостоятелно. Необходимо е всички отбори да тренират по една система. Има хора, които могат да работят в тази система. Трябва да има доверие и контрол", добави селекционерът на женския отбор.

Думите му дойдоха в навечерието на квалификациите за Евро 2017. Сеферинов посочи, че основната цел е директно класиране.

Според него България и Румъния са фаворитите, но Швейцария и Черна гора са стабилни отбори. Квалификацията е в два турнира - в София през тази седмица и в Румъния след седмица. За Евро 2017 се класира победителят в групата, а вторият отбор ще играе допълнителна квалификация.

"При всички положения Румъния е един от фаворитите, а те също ни смятат за фаворит в групата. Румънките се представиха зле в Европейската лига и след това се направиха рокади в състава. Останаха им само две по-опитни състезателки, но това не ни притеснява. Основната ни цел е директно класиране за Евро 2017, за да може спокойно да изготвим програмата."

Сеферинов смята Швейцария за "грамотен отбор", а Черна гора е сериозен противник в очите му. Черногорският състав е воден от бившия селекционер на България Драган Нешич.

dnevnik.bg