Франц Бекнабуер е получил 5.5 милиона евро като шеф на организационния комитет на световното първенство през 2006 г., потвърди Германският футболен съюз (DFB).Сумата е била осигурена от един от спонсорите на мондиала - букмейкъра Oddset.

Парите обаче не са били преведени директно от компанията, а през футболния съюз като част от сделка, която беше разкрита едва вчера от "Шпигел" и "Билд".

Бекенбауер участваше в няколко реклами на Oddset, а освен това от DFB заявиха, че трикратният носител на "Златната топка" е помогнал за сключването на спонсорския договор с букмейкъра, който беше един от шестте официални национални партньора за световното.

Парите са били преведени на бившия футболист с пет транша между 2005 и 2006 г. Върху тази сума е трябвало да бъдат платени данъци за малко над 1 млн. евро, което футболният съюз е направил чак през 2010 г. Година по-късно Бекенбауер е възстановил сумата на DFB.

Още като пое ролята на шеф на организационния комитет, легендата на германския футбол обяви, че ще работи на доброволни начала. След това той неколкократно е заявявал, че не е получавал пари за работата си около световното първенство.

Днес президентът на Германския футболен съюз Райнхарт Гриндел остро разкритикува Бекенбауер и начина, по който е му е било платено.

"Беше ясно, че той работеше за рекламирането на Oddset около световното, но едва в понеделник вечерта разбрахме, че е получил значителната сума от 5.5 млн. oт касата на организационния комитет. Това е всичко друго, но не и дейност на доброволни начала", каза Гриндел.

Междувременно срещу Бекенбауер се води и разследване от швейцарската прокуратура и ФИФА във връзка с корупционния скандал около спечеленото домакинство на световното първенство.

Скандалът започна след статия на Spiegel, в която се твърдеше, че през 2000 г. покойният президент на "Адидас" Робер Луи-Драйфус е превел 10.3 милиона швейцарски франка на организационния комитет, за да бъдат купени гласове в полза на Германия.

Освен Бекенбауер са разследвани още бившият президент на Германския футболен съюз Волфганг Нирсбах, предшественикът му Тео Цванцигер, Хелмут Зандрок, бившия генерален секретар на футболния съюз Хорст Шмид и Щефан Ханс.

В началото на годината DFB обяви, че е започнал съдебни действия срещу замесените в скандала, за да "ограничи щетите, които могат да възникнат от евентуални претенции".

dnevnik.bg