Старши треньорът на националния ансамбъл по художествена гимнастика Ина Ананиева започва работа с новия състав от 1 октомври. До Нова година в тима ще бъдат десет гимнастички. Девет от тях в момента водят подготовка на Белмекен, която ще продължи до 30 септември, а към тях ще се присъедини и Любомира Казанова.

Казанова е единствената състезателка от настоящия състав, която остава в ансамбъла. Тя се включи в отбора след инцидента с Цветелина Стоянова. Останалите четири момичета - Михаела Маевска, Християна Тодорова, Ренета Камберова, Цветелина Найденова прекратяват състезателните си кариери.

"Новият отбор е сформиран отдавна, още преди олимпиада. Мисля да останат десет момичета до края на годината, защото не мога да добия толкова бързо представа кой може да се справи, и кой - не. Като крайно трябва да останат осем момичета, от които пет за основния състав", заяви Ананиева, която днес получи наградата на пресклуб "България" за треньор номер 1 на месец август.

Ананиева сподели, че има отлични впечатления от състезателките, които ще сформират новия ансамбъл. "Гледах ги преди олимпиадата в Рио, а след това и на една контролна тренировка. Те са много талантливи и жадни за успехи. Пожелавам им да надминат постиженията на своите предшественички."

Треньорът обясни, че на този етап не е ясна програмата за следващата година, тъй като влизат промени в правилника и схемата на провеждания на големите състезания. Засега е сигурно, че първото голямо състезание на новия ансамбъл ще бъде през март - първи кръг от Световната купа.

"Догодина ще има само четири състезания от Световната купа, едно от които ще бъде в България. Другите стартове ще се водят като допълнителни състезания. Най-голямото ни състезание през 2017 г. ще е световното първенство, което ще се проведе в края на август", каза още Ананиева.

Освен в ансамбъла ще има и промени в екипа на старши треньора. Тя вече няма да работи със своя асистент Даниела Велчева. "Весела Димитрова, която ме заместваше, докато бяхме в Рио, ще бъде мой помощник. С (психолога) Татяна Янчева не съм говорила още, но мисля, че ще остане."

Старши треньорът на ансамбъла се надява да успее да привлече в екипа си и някое от момичетата от състава, който завоюва бронзовите медали в Рио.

На този етап Михаела Маевска изразява най-голямо желание да се занимава с треньорство и дори след игрите в Рио се е присъединила към лагера в Белмекен, за да помага на новия ансамбъл.

"Момичетата са натрупали огромен опит, който могат да го предадат. Михаела ми помага сега, защото пети лагер щеше да ми дойде много за една година. Но не само тя, а всяка една, ако иска да остане, може да бъде полезна. Засега обаче не им се връща толкова бързо в залата."

През следващите две години ще има промяна на уредите в художествената гимнастика, като ще се играе с пет обръча и с три топки и две въжета.

По думите на Ананиева новите композиции "силно казано са готови". Тя допълни, че тъй като от 2017 г. съдиите ще са без фишове, "трябва да залагаме съчетанията така, че всичко да се вижда".

dnevnik.bg