Британски учени създадоха шоколад, който забавя появата на бръчки и отпускането на кожата, съобщава в. "Дейли телеграф".
Продуктът се казва "Естешок" и е дело на свързана с Кеймбридж лаборатория. Създателите му твърдят, че той стимулира производството на антиоксиданти и засилва кръвообращението, за да предоврати появата на дълбоки линии и така запазва за по-дълго младежкия вид.
В 7.5 грама от специалния шоколад се съдържа същото количество от антиоксиданта астаксантин колкото във филе от сьомга, както и полифеноли колкото в 100 грама тъмен шоколад.
Тестовете показват, че след 4 седмици всекидневна консумация на продукта резултатите сочат намален риск от сепсис и увеличаване на притока на кръв към кожната тъкан.
Създателят на "Естешок" д-р Иван Петяев, който е бивш изследовател в университета в Кеймбридж и основател на биотехнологичната компания Lycotec, обяснява, че са използвали същия антиоксидант, на който дължат цветовете си златната рибка и птицата фламинго. Тъй като шоколадът съдържа само 38 калории, учените смятат, че е подходящ дори за диабетици.
Но продуктът едва ли ще се продава във всяка будка, а по-скоро – в малко на брой специализирани магазини. Засега не е ясна и цената му, но се очаква тя да е доста висока.
Целевата аудитория на "Естешок" "са елегантните, заможни и образовани градски жени на около 30 години".
Въпреки това други учени предупреждават, че са необходими по-сериозни клинични изпитания, които да потвърдят информацията на създателите. Основният им аргумент е, че предишни тстове са показали, че антиоксидантът астаксантин е по-ефективен, когато се прилага директно върху кожата – като крем, а не се приема чрез хранене.
dnevnik.bg
Коментари
Анонимен
Може шоколад, а може и само какао. Съдържа доста магнезий, подпомага сърцето, нервите и мускулите.