Петима волейболисти от националния отбор на Куба бяха признати за виновни по обвинение в изнасилване на жена във Финландия.

Четирима от тях са осъдени на пет години затвор - капитанът на тима Роландо Сепеда (27 г.), Алфонсо Гавилан (21 г.), Рикардо Калво (19 г.) и Османи Уриарте (21 г.). Луис Соса Сиера (21 г.) получи присъда от три години и половина.

Първоначално бяха задържани осем играчи. Това се случи на 2 юли, докато кубинският национален отбор гостуваше в Тампере за двубой от Световната лига.

Волейболистите бяха арестувани, след като местна жена подаде оплакване в полицията, че е била изнасилен в хотела, в който тимът беше отседнал. Играчите категорично отричаха обвиненията и твърдяха, че са правили секс със съгласието на жената.

Двама от кубинците бяха освободени скоро след задържането, а трети беше оправдан от съда в Тампере и беше освободен в края на август.

Заради скандала мъжкият и женският национален отбор на Куба бяха изключени от турнирите на Световната волейболна федерация (FIVB).

dnevnik.bg