Федералния съд в Куритиба стартира дело срещу осем души заради подготвяне на терористични атентати по време на Олимиадата в Рио де Жанейро. Мъжете са обвинени, че, вдъхновени от Ислямска държава, са планирали множество нападения срещу чужденци по време на Игрите, както и срещу хомосексуалисти, мюсюлмани-шиити и евреи.

Съдия Маркош Жозегрей да Силва прие, че от полицията и прокуратурата са предоставили достатъчно доказателства за започването на съдебен процес срещу обвиняемите. Делото ще бъде първото в Бразилия по новия закон срещу тероризма, който беше приет в страната по-рано през годината.

Осемте обвинени са бразилци на възраст от 20 до 40 години. Те са част от групата от 10 души, които бяха задържани през юли при операция на полиция само няколко седмици преди началото на Олимпийските игри. Те са комуникирали чрез интернет-приложения като "Телеграм", а в засечените разговори са обсъждали въпроси за тренировки, набавяне на оръжия и организиране на нападения.

Само за двама от тях, обаче, има доказателства, че са се срещали лично и то през 2012 година, когато са били в Египет, за да учат арабски език, след като са приели исляма.

sportal.bg