Треньорите и капитаните на националните отбори вече няма да гласуват за "Златната топка".

Списание "Франс футбол" обяви промени в правилата за определяне на победителя, след като в петък сложи край на партньорството си с ФИФА за най-ценното индивидуално отличие.

От следващата година носителят на трофея, който се връчва на най-добрия футболист през годината, ще се определя само от журналистите от водещите европейски спортни издания.

Краткият списък с номинираните се увеличава от 23 на 30 играчи. В същото време се премахва обявяването на тримата финалисти. Призьорите ще бъдат обявявани в края на календарната година, а не през януари, както беше в последните години.

"Франс Футбол" учредява приза и определя носителя на трофея в анкетата от 1956 до 2009 г., като до 1995 г. победителят можеше да бъде само европеец. От 1991 г. ФИФА започва да връчва своя награда за най-добър футболист на годината.

През 2010 г. двата приза бяха обединени под егидата на ФИФА. Сега наградите ще се разделят отново, след като отношенията между новия президент на световната футболна централа Джани Инфантино и издателите на списанието семейство Амори се влошиха.

Откакто наградите се обединиха, в анкетата започнаха да участват треньорите и капитаните на националните отбори. Това до голяма степен дискредитира наградата, тъй като те масово гласуваха за свои сънародници или съответно възпитаници и съотборници в клубните тимове.

От 2010 г. насам носителите на "Златната топка" са само двама - Кристиано Роналдо (2013 и 2014) и Лионел Меси (2010, 2011, 2012 и 2015). 

dnevnik.bg