Домакините от Канада, Русия, Швеция и сборният отбор на Европа достигнаха до полуфиналите на Световната купа по хокей на лед.

"Сборная" допълни финалната четворка, след като в последния мач от груповата фаза надигра категорично Финландия с 3:0.

След нулева първа третина руснаците нанесоха своя удар в началото на втората част. Владимир Тарасенко откри резултата след 3:42 минути игра, а само 79 секунди по-късно Иван Телегин направи 2:0. Четири минути след началото на последната третина Евргений Малкин сложи точка на спора.

Русия събра четири точки, с колкото завърши и сборният тим на Северна Америка. "Сборная" обаче продължава напред заради победа с 4:3 в директния мач.

Швеция спечели групата с пет точки след две победи и загуба с 3:4 след продължения срещу Северна Америка в последния кръг. Финландия завърши с три поражения и без спечелена точка.

В другата група Чехия победи САЩ с 4:3 и се пребори за третото място. Мачът беше без значение за класирането в следващата фаза, тъй като и двата отбора вече бяха загубили шансове да продължат напред.

Чехия постигна първа победа, след като Милан Михалек вкара два гола, а по един добавиха Збинек Михалек и Андрей Шустр. За САЩ, които останаха последни без спечелена точка, се разписаха Джо Павелски, Джъстин Абделкадер и Райън Макдона.

Kaнада спечели убедително групата с три победи от три мача и голова разлика 14:3. В последния кръг канадците надиграха с 4:1 сборния тим на Европа, който завърши втори с две победи и едно поражение.

В събота е първият полуфинал, в който ще се изправят Канада и Русия. Двубоят между Швеция и сборния тим на Европа е в неделя. Финалът започва на 27 септември, като ще се играе във формат до две победи от три мача.

Световната купа се провежда за пръв път от 2004 г. и общо за трети в историята. Канада спечели последното издание на турнира, а САЩ - първото през 1996 г.

dnevnik.bg