"Барселона" не срещна проблеми при гостуването си на "Спортинг" (Хихон) и спечели с убедителното 5:0 в двубоя от шести кръг на Примера дивисион.

Въпреки че играха без контузената си звезда Лионел Меси, шампионите се представиха силно и с голове на Луис Суарес, Рафиня, Арда Туран и два на Неймар стигнаха до разгромната победа, която бе улеснена и от червения картон на Алберто Лора четвърт час преди края.

Със спечелените три точки каталунците се изравниха с вечния си съперник "Реал" (Мадрид) на върха в класирането, като и двата тима имат по 13 точки, но столичани са с мач по-малко. "Спортинг" пък записа трето поражение от началото на сезона и заема десето място със седем точки.

Арда Туран бе титуляр на мястото на Меси, но не игра на неговата позиция, а в лявата част на полузащитата. Луис Енрике предприе сериозни ротации и включи в състава още Жереми Матийо, Люка Дин, Рафиня Алкантара и Андре Гомеш.

Домакините започнаха по-добре двубоя и успяваха да попречат на изнасянето на топката на съперника и рядко го допускаха в близост до вратата си. В 19-ата минута вратарят на каталунците Марк-Андре тер Стеген игра с ръка извън наказателното си поле. При наглед безобидно центриране германският страж излезе с топката извън очертанията, реферът отсъди нарушение, но не показа картон на стража.

"Спортинг" продължаваше да е по-активен и в средата на полувремето Андре отправи два последователни неточни удара. В 29-ата минута отбраната на домакините изпусна Луис Суарес, той преодоля излезлия Пичу Куеяр и насочи в празната врата. Това бе и първият точен удар в мача за "Барселона".

Три минути по-късно гостите нанесоха своя втори удар, с който на практика предрешиха изхода на мача. Серхи Роберто стигна до наказателното поле, центрира на първа греда и там Рафиня плонжира с глава за 2:0.

Началото на второто полувреме бе копие на първото и домакините бяха много агресивни, но рядко стигаха до чисти положения. Луис Енрике реши да даде почивка на Серхио Бускетс и Луис Суарес и ги извади от игра в средата на частта, за да ги запази за предстоящия мач с "Борусия" (Мьонхенгладбах) в Шампионската лига.

В 74-ата минута Алберто Лора получи втори жълт картон и остави "Спортинг" с човек по-малко на терена. Каталунците се възползваха максимално от численото си превъзходство и до края Неймар се разписа два пъти, а между неговите попадения името си сред голмайсторите записа и Туран. Бразилецът можеше да завърши и с хеттрик, но в продължението уцели гредата.

Дневник