Топ гросмайсторки могат да бойкотират Световното първенство по шахмат в Иран догодина, съобщи британският в. "Дейли Телеграф". Причината - мюсюлманската държава ги задължава да се явят на състезанието с хиджаб.

Световната федерация по шахмат (ФИДЕ) е остро критикувана, че не е защитила правата на жените. Те призовават играчите да приемат законите на страната и да уважават "културните особености".

Шампионката за жените на САЩ Нази Пайкидзе обаче смята, че това е недопустимо и обяви, че няма да играе в шампионата.

"Разбирам и уважавам културните разлики. Но да не спазиш закона може да доведе до затвор и правата на жените са сериозно ограничени като цяло. Не е безопасно за жени от цял свят да играят там".

Председателката на женския шах във ФИДЕ, американката Сюзан Полгар обаче смята, че изискването на иранските власти не е проблем - стига да важи за всички играчи.

"Когато посещавам различни места с различни култури, показвам уважението си като се обличам според традиционния стил в страна. Никой не ме кара  да го правя. Правя го от уважение", отбелязва още тя.

Разликата е, че в Иран никой не иска, а принуждава, а хиджабът не е традиционен аксесоар. Задължителното му носене е въведено от ислямската революция през 1979 г. "Морална полиция" следи за спазването на закона, като налага глоба или дори арестува жени, които не са си покрили главата на публично място.

clubz.bg