Световната антидопингова агенция (WADA) обяви днес списъка със забранени вещества за 2017 г. Той ще влезе в сила от 1 януари, а в него отново ще попадне предизвикалият много спорове през годината мелдоний.

Мелдоният влезе за пръв път в забранения списък на 1 януари тази година. Това доведе до близо 200 положителни допинг проби, предимно на състезатели от бившите съветски страни.

Веществото се продава под търговската марка "Милдронат", която се произвежда от латвийската фармецевтична компания "Гриндекс". То се разпространява основно в страните от бившия Съветски съюз.

Спортистите, които са приемали мелдоний, твърдят, че се го използвали за профилактика на сърдечни заболявания. От WADA обаче го забраниха, защото повишава издръжливостта на организма при големи физически натоварвания и облекчава нервно-психическия стрес.

Тъй като се оказа, че е необходимо по-дълго време за пълното изчистването на веществото от тялото, през април WADA промени разпоредбите и обяви, че хванатите с мелдоний спортисти не подлежат на наказание, ако количеството мелдоний в организма е под 1 микрограм и пробата е взета преди 1 март 2016 г.

По този начин голяма част от състезателите с временно спрени права бяха оправдани. Такъв беше случаят и със спортист номер 1 на България за 2015 г. Габриела Петрова.

По-различна беше ситуацията с руската тенис звезда Мария Шарапова. Тя беше един от малкото уличени спортисти, които признаха, че са ползвали препарата след Нова година.

Количеството мелдоний в пробата й беше над допустимата норма, а независимият трибунал към Международната федерация по тенис (ITF) спря състезателните й права до 29 януари 2018 г.

През юни носителката на пет титли от Големия шлем обжалва решението в Спортния арбитражен съд в Лозана. Според нея наказанието е "несправедливо тежко", защото не е "нарушила преднамерено антидопинговите правила". Очаква се съдът в Лозана да се произнесе в началото на октомври.

"Гриндекс" неколкократно през годината поиска изключването на мелдония от списъка със забранени вещества, защото "не подобрява представянето на състезателите".

За същото се обяви и създателят на мелдония Иван Калвинш. Той дори заяви, че голяма част от мъжете в спорта го ползвали не за допинг, а за "подобряване на сексуалната активност". В WADA обаче не са приели тези доводи.

"С удоволствие публикуваме списъка със забранени вещества за 2017 г. Всички спортисти по целия свят трябва да се придържат към тези стандарти. Няма да има никаква толерантност към хора, които умишлено нарушават правилата", заяви президентът на WADA Крейг Рийди.

Генералният секретар на агенцията Оливие Нигли добави: "Списъкът е резултат от много обширен процес на проучване, който продължи десет месеца. Експертите са проучили всевъзможни източници, за да останем стъпка пред тези, които искат да мамят."

dnevnik.bg