"Левски" спечели с 2:0 дербито с "Дунав" (Русе) за първото място в Първа футболна лига и ще очаква споойно сблъсъка с ЦСКА след паузата в първенството.

Два гола на Георги Костадинов гарантираха успеха на сините, които вече имат шест точки преднина на върха в класирането.

Първото полувреме беше сравнително равностойно, а първата голова възможност се откри пред гостите от Русе. Васил Шопов изведе Антон Огнянов сам срещу вратаря на домакините Боян Йоргачевич в 20-ата минута, но ударът на бившия футболист на "Левски" попадна в тялото на сръбския страж.

Това беше и последното положение за "Дунав" за дълъг период от мача, в който "Левски" овладя играта и вкара голове. Първият падна само две минути след положението на Огнянов, след като удар на Роман Прохазка беше блокиран и топката стигна до свободния Костадинов, който вкара при добавка за 1:0.

Вицешампионите вкараха втория си гол в 56-ата минута, когато точен отново беше халфът Костадинов. Антонио Аниете центрира в наказателното поле от свободен удар, а халфът на сините и национал на България не беше добре покрит от защитата на "Дунав" и се разписа с глава в далечния ъгъл.

"Левски" можеше да стигне до трети гол четири минути след попадението на Костадинов, но Бабатунде Адениджи и появилият се като резерва Мехди Бурабия не успяха да завършат добра контра. Нигериецът пробяга дълго разстояние, но не стигна до удар, а топката все пак беше отбира към дъгата на наказателното поле. Там я посрещна Бурабия, чийто удар обаче беше твърде слаб и Мартин Луков спаси своя тим.

"Дунав" беше близо до гол в 71-ата минута на срещата, но Йоргачевич отново спаси своя тим. Мирослав Будинов направи двойно подаване с Антон Огнянов и излезе сам срещу сърбина, който обаче се хвърли към краката на нападателя на русенците и спаси неговия удар. В ситуацията Йоргачевич получи и лека травма.

Адениджи получи възможност да вкара трети гол за "Левски" в 90-ата минута, но неговият удар беше спасен от вратаря на гостите Луков.

Dnevnik.bg