Тенисистката Мария Шарапова може да се завърне в игра още на 26 април 2017 г. Това е решението на Спортния арбитражен съд (КАС) в Лозана, който намали наказанието ѝ.

Правата на рускинята бяха спрени за две години от 26 януари 2016 г. заради нарушаване на антидопинговите правила. КАС съкрати срока на наказанието с девет месеца.

След обявяването на санкцията през юни Шарапова я определи за несправедлива и посочи, че ще обжалва.

Президентът на руската федерация Шамил Тарпишчев коментира, че новината е хубава. Той определи Шарапова за чист спортист.

"Дали ще си върне старата форма, това зависи от нея. Искаме тя да играе за руския отбор и да се състезава за нас на следващите олимпийски игри."

Носителката на пет титли от Големия шлем се провали на допинг проверка на Australian Open в края на януари. Тя беше един от мнозината спортисти от страните от бившия Съветски съюз, хванати със забранения от Нова година мелдоний. Шарапова обаче беше сред малцината, признали за употребата на препарата след 1 януари. Тя съобщи на пресконференция, че от десет години приема веществото и не се е информирала за забраната му.

Според разпоредбите на Световната антидопингова агенция (WADA) хванатите с мелдоний няма да бъдат наказвани, ако количеството на веществото е под 1 микрограм, а пробата е взета преди 1 март 2016 г. Подобен беше случат със спортист №1 на България Габриела Петрова, чиито права бяха възстановени.

Дневник