Дерби ли е предстоящият мач между ЦСКА и "Левски"? Това е въпрос, на който всеки запалянко има свой отговор. За БФС обаче срещата попада в графата "рискова". Тъкмо заради това се налага тя да се играе на "Васил Левски".

Преди два дни тръстът "Синя България" се обяви против мачът да се провежда на националния стадион. Основният аргумент на организацията е, че "ЦСКА-София" няма общо с ЦСКА и съответно мачът не е дерби. За БФС това няма значение.

"Абсолютно право е на феновете да си твърдят, каквото мислят. За нас този мач винаги е бил рисков", обясни председателят на Спортно-техническата комисия към БФС Неделчо Михайлов пред "Дневник".

В ч. 29 на наредбата на футболния съюз е записано, че ако даден мач между софийски отбори е "рисков", той се играе на "Васил Левски". "В началото на седмицата информирахме "ЦСКА-София", който е домакин на двубоя, за решението си", обясни той.

И разкри как даден мач се определя като рисков или не. "Това става на база на последните дисциплинарни наказания на съответния клуб. От началото на сезона ЦСКА вече има провинения заради феновете си. Освен това е факт съперничеството с "Левски", каза Михайлов.
В случая на ЦСКА има и допълнителен фактор, който така или иначе води към "Васил Левски" - стадион "Българска армия" е одобрен за "обикновени" мачове, но не и за "рискови".

В декларацията си "Синя България" изтъкна, че "Левски" си има чудесен стадион, на който може да приема отбори от столицата, провинцията, чужбина или хибридни такива, предоставяйки нормални условия на феновете – тоалетни, вода, храна и прекрасна гледка към терена".

Михайлов уточни, че дори и "Георги Аспарухов" да отговаря на всички изисквания, ако срещата, на която "Левски" ще е домакин през пролетта, бъде определена за рискова, тя също ще трябва да се играе на "Васил Левски".

В последното десетилетие мачовете между ЦСКА и "Левски" винаги са били на националния стадион. Освен това по настояване на полицията традиционно срещата започва рано, за да може да завърши по светло, което да спомогне за предотвратяването на евентуални инциденти.

ЦСКА приема сините на 15 октомври в 16.30 часа в първия мач помежду им в Първа лига.

Дневник