В гостуването на Франция в Париж българският национален отбор за първи път ще играе с екипите с новата си емблема. Тя представлява златен коронован лъв, изправен в бойна поза с червен щит.

От БФС обясниха, че идеята на проекта е била да се възроди първоначалната емблема на Българската национална спортна федерация от 1923 г. Тя е базирана на герба на цар Фердинанд I, който по това време е бил и официалният герб на България.

В БФС са си поставили за цел да осъвременят емблемата, като запазят приемствеността със старата. За това е бил поканен и консултант по хералдика.

Новите екипи на българският отбор са посветени на 140 години от Априлското въстание. Те бяха приети положително от привържениците.

"Този проект е продължение на партньорството ни с "Хома", изцяло посветено на 140 години от Априлското въстание. Това беше причината малко да се забави. По него има доста детайли. Заложили сме на патриотичната нотка, затова сме заложили на лъва, изправен в бона поза, обърнат на хералдическо дясно и на фона на червен щит. Отзад на яките на фланелките пише "Българи юнаци". От вътрешната страна на шевицата има изработено Черешовото топче с годината на Априлското въстание", каза при представянето на екипите изпълнителният директор Павел Колев.

dnevnik.bg