Екстремният бегач и състезател по ориентиране Кирил Николов изрази недоволството си от твърдението на президента на федерацията по лека атлетика (БФЛА) Добромир Карамаринов, че не е искал да участва в световното по планинско бягане. Надпреварата се проведе в Сапарева баня преди месец.

Според Николов от федерацията са променили в движение критериите за попадане в националния отбор. Дори така, той е трябвало да е част от състава, тъй като е имал най-добрите резултати.

Пет дни преди началото на световното Николов все още нямал никаква информация от БФЛА дали е част от отбора или не. В същото време от свои колеги разбрал, че те са включени в състава. Затова изпратил писмо до федерацията и обяснил, че заради липсата на информация и време решението му е да не участва в световното.

В навечерието на надпреварата Николов пише пред почитателите си в профила си във Facebook, че няма да участва. "А ако ви интересува защо, можете да попитате БФЛА. Дано поне на вас да отговорят." На следващия ден Карамаринов заявява пред "7 дни спорт", че състезателят не е участвал в балканския шампионат по свое желание, а същото важи и за световното.

"Винаги съм имал и съм декларирал ясно и недвусмислено желанието си да участвам на световното първенство. Това е заявено неколкократно от мен в медиите, включително и във видео интервюта, които са публично достъпни и до днес", казва Николов в писмо до Карамаринов, изпратено на 3 октомври.

Той обяснява, че е пропуснал балканския шампионат заради заразно заболяване. След което описва случилото се преди световното.

"Аз съм национален шампион на България за 2015 в късата и за 2016 в къса и дълга дистанция в дисциплината "Планинско бягане". До момента на провеждане на световното първенство държа най-доброто време за пробягване на трасето от всички официално провеждани състезания от БФЛА. Непосредствено преди самия национален шампионат обаче бях информиран, че оповестените до този момент критерии се променят и се въвеждат допълнителни контролни. Те от своя страна щели да бъдат зачетени, само ако някой подобри времената от националния шампионат."

"Най-важното - БФЛА никога не ме e информирала писмено или устно дали съм приет в състава за националния отбор за световното първенство. При неформални разговори с другите състезатели разбрах, че те са уведомени, но с мен никой не се е свързвал. За мен остава неясно и до ден днешен как може националният шампион на България за две поредни години да не бъде уведомен по какъвто и да било начин дали е приет в националния отбор или не", допълва Николов.

Той е недоволен от "кадруването" от страна на федерацията и състезанието да не участва в състезания от други дисциплини и спортове. И посочва, че той предварително е планирал програмата си, като е платил таксата си и е купил самолетните си билети за различните стартове.

Николов припомня, че това не е първият подобен случай. Преди година в сходно положение е бил поставен друг ориентировач и водещ състезател в планинското бягане - Иван Сираков.

"Смятам, че цялостната организация в дисциплината "Планинско бягане" търпи критика – с неясни критерии за националния отбор, липса на добра комуникация, създаване на конфликти с други спортове и федерации, провеждане на важни състезания без добра публичност и пред почти никаква публика и никаква финансова помощ за водещите състезатели. За изминалите две години не съм получил никаква финансова помощ от БФЛА, свързана с дисциплината за каквато и да е подготовка или състезание", добавя Николов.

Преди година той се ядоса на решението на БФЛА България да няма мъжки отбор на балканския шампионат по кроскънтри, защото национален шампион е състезател по ориентиране. Тогава Николов го определи за "безумие, граничещо с простотия".

dnevnik.bg