Лидерът в класирането във Формула 1 Нико Розберг завърши първия ден преди Гран при на Япония като най-бързия пилот, след като даде най-добрите времена и в двете тренировки.

Германецът регистрира най-бърза обиколка от 1:32,250 минути в следобедната сесия на пистата "Сузука", след като и сутринта отново беше начело на класирането.

Съотборникът му Люис Хамилтън беше втори и в двете тренировки. Англичанинът изоставаше с 0,124 секунди сутринта, но след това намали разликата до 0,072 секунди. Той влиза в уикенда с необходимостта да спечели за трети пореден път състезанието, тъй като това ще го върне в битката за титлата.

В неделя "Мерцедес" може да си осигури и титлата при конструкторите.

Кими Райконен с "Ферари" даде трето време с изоставане от 0,323 секунди. Финландецът беше четвърти сутринта след съотборника си Себастиан Фетел, който беше пети във втората сесия. Германецът има наказание от три места на старта заради контакта с Розберг в Малайзия преди седмица.

Макс Верстапен завърши деня с четвърто време. Съотборникът му в "Ред бул" Даниел Рикардо, който спечели последното състезание, остана с 12-о време в следобедната тренировка. Той беше забавен от виртуалната кола за сигурност заради излизането от трасето на Естебан Гутиерес. Сутринта беше пети.

"Форс Индия", който води битка с "Уилямс" за четвъртото място при конструкторите, продължи да показва сериозна скорост. Мексиканецът Серхио Перес даде шесто време, а германецът Нико Хюлкенберг беше седми.

dnevnik.bg