Британската антидопингова агенция (UKAD) започна проверка във водещия колоездачен отбор "Скай" заради съмнителен медицински пакет преди пет години. UKAD потвърди информацията на вестник "Дейли мейл" за действията си.

Тимът ще трябва да отговаря за съдържанието на пристигнал медицински пакет в последния ден на състезанието "Дофин Либере" през 2011 г., което беше спечелено от Брадли Уигинс.

Не се знае какво е имало в пакета, който е пристигнал от Великобритания във Франция по служител на колоездачния съюз на Великобритания.

От съюза потвърдиха за "Дейли мейл", че на 12 юни 2011 г. техен представител е занесъл в Ла Тусуар лекарство, поискано от "Скай". От там обаче не поясниха за кой състезател е бил пакетът и какво е съдържал.

Куриерът е бил Саъмън Коуп - бивш състезател, който сега работи за отбора на Уигинс. Тогава е бил треньор на жени. Той е летял до Женева, откъдето с кола е занесъл пакета на "Скай". Веднага след това се е върнал във Великобритания.

Единият от въпросите е дали Уигинс е бил заедно с лекаря на отбора Ричард Фрийман в задната част на автобуса на тима след етапа и какво е правил там.

Ръководителят на отбора Дейв Брейлсфорд твърди, че автобусът вече е бил отпътувал след финала на етапа и не и изчакал награждаването и преминаването на допинг тест. Според него Уигинс се е прибрал с кола.

Има и други разминавания в историята. Според първоначалните си обяснения Коуп е казал, че пътувал до френски ски курорт, за да види сребърната олимпийска медалистка Ема Пули. По това време обаче тя е мила на разстояние от 1000 км в Испания. Пули е потвърдила, че не се е срещала с Коуп.

Според английския вестник "Ивнинг Стандарт" в тима вече се провеждат антикризисни срещи, за да се изчисти позиция при очакваните разпити.

Брадли Уигинс отново попадна в центъра на вниманието, след като попадна в списъка с хакнати данни на WADA. От тях стана ясно, че е имал позволението на долзва силен кортикостероид заради астма. Той го е ползвал преди три големи и важни състезания като "Тур дьо Франс" и италианското "Джиро".

dnevnik.bg