Българският национален отбор по футбол се изправя срещу Швеция в опит да покаже поне малко по-добро лице спрямо разочароващите последни мачове и най-накрая да сложи край на поредицата от загуби срещу скандинавския отбор. Двата отбора ще играят тази вечер от 21.45 часа на стадиона в град Солна.

Двубоят е трети за България и Швеция в квалификациите за световното първенство в Русия през 2018 г. До момента двата тима взеха по една много измъчена победа срещу Люксембург. Шведите разделят първото място група А с фаворитите Франция и Холандия, след като взеха точка от "лалетата" на старта, докато българите са четвърти след поражението с 1:4 от "петлите".

България се намира в кошмарна серия от шест поредни загуби и общо 12 поредни мача без победа срещу този съперник. В цялата история на съперничеството между двете нации шведите имат десет победи при две равенства и две поражение, последното от които преди цели 49 години.

За последно "лъвовете" измъкнаха нещо от Швеция в квалификациите за световното първенство през 1994 г. - 1:1 в София. Голът от дузпа на Христо Стоичков в този мач е и последният път, когато български футболист е вкарвал във вратата на скандинавците.

От игрова ситуация България няма попадение срещу Швеция от загубата с 2:3 през 1980 г. Скандинавците спечелиха девет от следващите десет мача, като голова разлика в тези двубои беше 23:1.

Българките футболисти имат две победи срещу "тре крунур" в първите два мача между двете страни през юни и ноември 1967 г. В квалификациите за Евро 1968 те печелят с 2:0 на шведска земя и с 3:0 в София. Успехът с 2:0 през 1967 г. остава единственият мач, в който България печели нещо от гостуване в Швеция.

Моментното състояние на българския отбор не дава много поводи за оптимизъм, че серията от поражения ще бъде прекъсната. Новият селекционер на България Петър Хубчев също няма кой знае колко големи очаквания за тазвечершния сблъсък.

Той сподели, че се надява отборът му да измъкне "нещо положително, колкото и да е малко то". "След мача с Швеция вече ще правим по-задълбочени анализи", обясни селекционерът, който пое тима на пожар след напускането на Ивайло Петев в посока "Динамо" (Загреб). 

"В момента не сме в най-доброто си състояние, футболът в България въобще. Знаем, че няма как да сме фаворити срещу отбори като Франция и Швеция. Търсим други неща от тия мачове. Приемаме тази роля. Ще видим накрая дали ще бъде точно така", допълни Хубчев.

Треньорът обяви, че ще направи промени в състава спрямо загубата от Франция, но по-генерални оценки за представянето на футболистите ще се правят след днешната среща.

"Всеки трябва да дава максимума от своите възможности - при едни са по-големи, при друг по-малки. След мача с Швеция ще направим оценка, ще имаме достатъчно време. В момента по-важното е всеки според възможностите си да даде всичко от себе си", каза още Хубчев.

В другите два мача от тази група Холандия посреща Люксембург в Амстердам, а Беларус е домакин на Люксембург в Борисов. Всички мачове днес са от 21.45 ч. 

Дневник