ФИФА е заплашена от съдебно дело в швейцарски съд заради съучастие по казуса с лошите условия на труд на работниците в Катар при подготовката за световното първенство по футбол.

Откакто спечели домакинството на турнира през 2010 г., Катар непрекъснато е критикувана за отношението към работниците мигранти, които се изсипаха в страната, за да строят инфраструктурата. По последни данни около 1.7 милиона работници от други държави участват в строителството на стадиони, пътища и хотели.

Делото е заведено от Федерацията на холандските профсъюзи (FNV) от името на бангладешкия работник Надим Шарафул Алам. Това е първият случай, в който ФИФА може да отговаря директно в швейцарски съд.

В писмо от неделя вечерта от адвокатите на FNV и Алам до новия президент на ФИФА Джани Инфантино на футболната федерация се дава срок от три седмици да признае съучастие и да плати нанесените щети. В противен случай ще бъде заведено дело.

Въпреки че претенциите не Алам са относително приемливи, при успех това ще отвори вратите за стотици хиляди мигранти да предявят същите искове. Това вече може да нанесе щети за десетки милиони евро.

ФИФА непрекъснато повтаря, че не носи отговорност за социалните проблеми в страните домакини. От федерацията твърдят, че са катализатор за промени, които катарското правителство прави, за да осигури задоволителни условия на работниците.

Неправителствените организации и профсъюзите обаче смятат, че ФИФА трябва да използва влиянието си за по-активен натиск за промяна на условията на труд и за отмяната на системата "кафала" в редица близкоизточни държави, която се смята за модерна форма на робство.

В писмото адвокатите на холандския профсъюз смятат, че ФИФА "трябва да признае, че погрешно е присъдила световното първенство през 2022 г. на Катар без да изиска гаранции, че Катар ще следва фундаменталните човешки права и правата на труд на мигрантите работници, чиято дейност е непосредствено свързана с домакинството на първенството".

Според тях ФИФА е трябвало да изиска отмяната на системата "кафала" и да гарантира, че мигрантите ще могат да сменят работата си, ще имат свободата да напускат Катар, когато си поискат, а също така ще имат право да се сдружават в профсъюзи.

Адвокатите искат от Инфантино да признае, че ФИФА е нарушила правата на Алам, който е работил в Катар от 2014 до 2016 г. Те настояват за компенсация от 5390.53 швейцарски франка.

Като мотиви за иска се посочват: "Правните отговорности на ФИФА произлизат от два отличителни момента във времето: 1. когато е позволила на Катар да кандидатства за домакинство на световното първенство през 2022 г. и последващото й избиране за домакин; и 2. когато не успя и не успява все още да поеме отговорност за съдбата на работниците мигранти чрез неизискването от Катар да реформира трудовата си система."

dnevnik.bg