Григор Димитров продължи със силните си изяви в Азия и прескочи първия кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Шанхай, след като победи един от най-неудобните си съперници - Ришар Гаске.Българинът се наложи над 17-ия в световната ранглиста французин с 6:4, 6:4 и така спечели първи успех срещу него в шестте мача помежду им.

Хасковлията започна колебливо срещата, но постепенно намери ритъма си и с изключително ефективна игра от бекхенд затрудни максимално съперника си. Българинът е бе особено убедителен на първи сервис и спечели 55% от разиграванията след него, но компенсира при второто си изпълнение, при което спечели в 72% от случаите.

Димитров започна слабо двубоя и допусна пробив още при първото си подаване, след което Гаске го затвърди и дръпна с 3:0. Българинът обаче намери ритъма си и успя да спечели пет поредни гейма за обрат до 5:3. В тези минути най-силното оръжие на хасковлията бе бекхендът по правата, на който французинът така и не успя да намери ефективен отговор.

Гаске намали до 4:5 след свое подаване, след което Димитров сервираше за сета. Той обаче срещна големи затруднения и трябваше да отразява два брейкбола на съперника си, докато от своя страна приключи частта час при четвъртата си възможност.

Инерцията на българина се пренесе и във втората част и той направи направи пробив още в първия гейм, а след това го затвърди, за да поведе с 2:0. При 3:1 Димитров имаше четири възможности да спечели отново подаването на съперника си, но не успя да реализира нито една. Това му изигра лоша шега и при последвалия му сервис гейм Гаске върна пробива и изравни за 3:3.

Още в следващото си подаване обаче французинът пак се пропука и 18-ият в света българин отново излезе с пробив напред, който затвърди за 5:3. Гаске намали изоставането си, но при свой сервис Димитров бе безкомпромисен и сложи точка на спора с гейм на нула.

dnevnik.bg