Международният олимпийски комитет (МОК) е уверен, че китайските власти ще осигурят нецензуриран достъп до интернет за туристите и участниците в зимните олимпийски игри през 2022, на които домакин ще е Пекин.

В момента в Китай има строг контрол върху достъпа до определени сайтове, като много "западни" страници са цензурирани или напълно забранени. Правителството на комунистическата държава смята, че социалните мрежи могат да дестабилизират обществото и дори да са заплаха за вътрешната сигурност.

Сред най-популярните сайтове, достъпът до които е напълно забранен, са Twitter, YouTube, Instagram, Facebook, търсачката на Google, както и Gmail. В тези страници не може да се влезе без специализиран софтуер, който да прескочи така наречената "Great Firewall" (игра на думи с антивирусната програма Firewall и Великата китайска стена).

"Свободният достъп до интернет е гарантиран в кандидатурата на Китай. От летните игри в Пекин през 2008 знаем, че организаторите изпълняват обещанията си. Убедени сме, че и този път ще е така", заяви вицепрезидентът на МОК Хуан Антонио Самаранч-младши пред "Ройтерс".

През 2008 обаче журналистите, които отразяваха игрите, имаха проблеми, тъй като достъпът до много сайтове им бе ограничен заради цензурата на управаляващите. По-късно МОК официално призна, че някои негови представители са сключили сделка с Китай за това ограничение.

"През 2022 година ще отворим достъпа до всички сайтове за всички потребители на състезателните съоръжения и зали, в олимпийското село, както и в други райони", заяви заместник-кметът на Пекин Жанг Жиандонг, който е и вицепрезидент на организационния комитет. Ако обещанието бъде спазено, то тогава и китайските граждани ще имат достъп до забранени сайтове докато траят игрите.

Въпреки успешните летни игри през 2008 година, сега на домакинството на Пекин не се гледа с добро око заради редица проблеми, сред които замърсеността на въздуха, липсата на сняг и погазването на човешките права в страната.

dnevnik.bg