Световното първенство по футбол ще се организира от ФИФА, а не от местен организационен комитет според плана за развитие на организацията, наречен от президента Джани Инфантино "ФИФА 2.0: Визия за бъдещето".

В документа от 70 страници швейцарецът лансира версията за "пълен контрол върху паричните потоци". Като част от промените се предвижда ФИФА да има по-директен контрол върху бизнес операциите, включително продажбата на билети за световните първенства и организацията им.

ФИФА ще създаде работни групи, които да оценяват процедурите и да върнат бизнеса "у дома", за да може да се гарантират "по-оптимални финансови резултати и удовлетворение на клиентите". "Не става въпрос за доверие, просто трябва да сме по-ефективни. Трябва да бъде професионалисти", заяви Инфантино.

Вече се обмислят съществени промени в световните първенства и през януари ФИФА трябва да реши дали турнирът през 2026 г. да се увеличи от 32 на 40 или 48 отбора. В момента се обсъждат около десет различни сценария.

"Има положителни отзиви в рамките на съвета, но детайлите трябва да бъдат изчистени, например дали 40 отбора с осем групи по пет отбора или десет групи по четири отбора, или пък 48 отбора с плейофи в началото. Работи се по въпроса", заяви Инфантино пред репортери.

Световното първенство за последен път се разрасна през 1998 г., а притесненията са, че с увеличаването на участниците ще падне качеството. "Не съм съгласен с мненията за качеството. Само искам да припомня на всички, че на последното световно Италия и Англия бяха елиминирани от Коста Рика", добави той.

Според "ФИФА 2.0" организацията ще инвестира 4 милиарда долара в следващото десетилетие в програмите за футболно развитие. Целта също така е ангажираните във футбола играчи, треньори, съдии и фенове, да се увеличи от 45 на 60% от населението на планетата. Жените във футбола трябва да стигнат 60 милиона до 2026 г.

dnevnik.bg