Световният номер 2 Анди Мъри победи испанеца Роберто Баутиста Агут със 7:6 (1), 6:1 и спечели турнира от сериите "Мастърс" в Шанхай.

Олимпийският шампион пропиля три сетбола при пробив аванс в първия сет, но го спечели след блестящ тайбрек. Във втората част той не остави шансове на Баутиста Агут, за когото това беше десети финал, но първи извън най-ниската категория "АТП 250".

Шотландецът завоюва шеста титла през тази година и се доближи до първото място в световната ранглиста. От утре той ще изостава с 2415 точки от лидера Новак Джокович и ще запази надежди за пръв път в кариерата си да завърши сезон като номер 1.

Мъри вече застрашава сериозно и първото място на сърбина в годишната ранглиста, отразяваща представянето през календарната 2016 г. Олимпийският шампион събира 9685 точки, които го доближават само на 915 точки от Джокович.

С успеха срещу Баутиста Агут Мъри грабна втората си мастърс титла през 2016 г. след тази в Рим и общо 13-а от 20 финала в своята кариера. Той се изравни с Борис Бекер на деветото място във вечната ранглиста по трофеи от сериите "Мастърс".

Общият брой на титлите на британеца вече е 41 от 62 финала. Баутиста Агут остава с четири трофея, два от които през тази година - в Оукланд и София. В понеделник 28-годишният испанец ще се изкачи на рекордната в кариерата си 13-а позиция в света.

Мъри, който преследваше трета титла в Шанхай, срещна сериозна съпротива от Баутиста Агут в първия сет на финала. Испанецът играеше много стабилно, рядко допускаше непредизвикани грешки и вкарваше доста първи сервиси.

Баутиста Агут не даде шанс за пробив на световния номер 2 в първите си три подавания. При четвъртото си обаче се пропуска и след поредица от несполучливи удари допусна пробив.

Мъри затвърди предимството си, а при 5:4 сервираше за спечелването на първия сет. Той стигна до два сетбола при 40:15, но Баутиста Агут ги спаси. Стигна се до трети, но испанецът отново показа хладнокръвие. Не само това, а секунди по-късно той получи шанс за връщане на пробива и веднага се възползва.

Двамата взеха следващите си подавания и влязоха в тайбрек. В него Мъри вдигна оборотите и не даде никакви шансове на Баутиста Агут. Шотландецът стигна до шест поредни сетбола при 6:0 и успя да реализира втория, печелейки 11 от последните 12 точки в първата част.

Във втората част нямаше и помен от съпротивителните сили на Баутиста Агут. Испанецът допусна три пробива от три възможности, като спечели едва две точки в трите си подавания. Мъри позволи да загуби пробива аванс, който взе при 2:0, но това беше всичко, което даде на съперника.

Мъри приключи мача за 96 минути и спечели трета титла в Шанхай след 2010 и 2012 г. Той се изравни с рекордьора по титли от турнира Джокович (2012, 2013 и 2015 г.) и приключи тазгодишното китайско турне с десет победи от десет мача.

Дневник