"Арсенал" постигна разгромна победа с 6:0 срещу "Лудогорец" и нанесе най-тежкото поражение на български отбор в Шампионската лига.

Алексис Санчес, Тио Уолкът и Алекс Окслейд-Чембърлейн вкараха първите три попадения за "артилеристите", а Месут Йозил довърши разградчани с първия хеттрик в своята кариера.

Въпреки че създаде три отлични положения за гол през първото полувреме, "Лудогорец" се оказа абсолютно безпомощен в защита срещу бързите нападатели на лондончани.

Атакуващите футболисти на "Арсенал" преодоляваха с лекота тромавата отбрана на съперника и можеха да отбележат дори повече попадения.

Честите грешки в разиграванията на българския отбор при високо изнесената линия на защитата допълнително улесниxa задачата на домакините, които с този успех излязоха начело в група А заради по-добра голова разлика от ПСЖ.

"Лудогорец" привидно започна добре мача и дори организира първата по-опасна атака, но Джонатън Кафу беше блокиран в наказателното поле. Веднага след тази ситуация "Арсенал" натисна здраво и за българския шампион стана много трудно да опази бързите играчи на съперника.

В деветата минута Йозил намери Уолкът пред вратарското поле, английският национал преодоля с малко късмет Натанаел, но след това реши да подава и сбърка.

Само три минути по-късно обаче "артилеристите" откриха резултата. Санчес се измъкна от засадата, след което елегантно се справи с хвърлилия се на шпагат Моци и технично прехвърли лошо пласирания Владислав Стоянов.

След гола "Лудогорец" успя да позинесе играта и да създаде няколко добри ситуации пред Давид Оспина. В 18-ата минута Вандерсон беше изведен вдясно от вратата и отправи силен изстрел от малък ъгъл, но за Оспина не бе проблем да избие.

В 23-ата минута Кафу се озова очи в очи с вратаря на "Арсенал" след извеждащо подаване на Вандерсон. Бразилецът премина покрай Оспина, но избяга встрани и след това вместо да търси подаване, отправи много слаб удар.

Три минути по-късно Козмин Моци се намеси лошо след центриране отдясно и сервира топката на Йозил, но последвалият изстрел на германеца беше блокиран.

В 28-ата минута Шкодран Мустафи допусна груба грешка при опит за връщане с глава. Това позволи на Върджил Мисиджан да се озове сам срещу Оспина, но вратарят на "Арсенал" отново беше безупречен и изби топката от краката на холандеца.

Четири минути след това се стигна до още една отлична възможност за гостите. Марселиньо пусна страхотен извеждащ пас от центъра за Мисиджан. Холандецът отново не успя да преодолее Оспина, но топката остана в него и той комбинира вдясно с Вандерсон. Бразилецът отправи плътен изстрел към долния ляв ъгъл, но уцели страничната греда.

В 35-ата минута Уолкът имаше нова възможност да отбележи, но стреля право в обсега на Стоянов. Все пак три минути преди почивката намиращият се в страхотна форма англичанин удвои аванса на "Арсенал". Той получи подаване от левия фланг и с изстрел извън наказателното поле направи 2:0. Отбраната на "Лудогорец" му остави твърде много време да си нагласи топката, а след това и Стоянов не се намеси убедително.

В последната минута на първата част можеше да се стигне и до трети гол, но вратаря на разградчани спаси удар с глава на Алексис Санчес.

По-малко от минута след началото на втората част обаче резултатът стана 3:0. Киърън Гибс центрира от левия фланг, Паломино не успя да изчисти добре топката и тя попадна в Окслейд-Чембърлейн, който спокойно я насочи в десния ъгъл.

В 56-ата минута Йозил се измъкна от Козмин Моци след далечно подаване на Санти Касорла и след това нямаше проблем да преодолее Владислав Стоянов.
 

След този гол "Арсенал" намали темпото, а Уолкът и Санчес бяха сменени в средата на полувремето. Това обаче не попречи на "артилеристите" да стигнат до още два гола в края.

В 83-ата минута Йозил разстреля Стоянов след подаване на резервата Лукас Перес, а четири минути по-късно германецът оформи своя хеттрик с удар от воле след нова асистенция на Перес.

В другия мач от групата ПСЖ взе очаквана домакинска победа с 3:0 срещу "Базел". Парижани и "Арсенал" водят убедително в групата с по седем точки, a швейцарците и "Лудогорец" имат по една. 

Дневник