Двойната олимпийска шампионка в алпийските ски Тина Мазе обяви, че прекратява кариерата си. Словенката е готова да участва в две прощални състезания - през януари пред родна публика в Марибор.

Мазе не се е състезавала от март 2015 г., когато обяви, че си взима почивка за поне един сезон.

"Осъзнах, че вече нямам енергията и мотивацията да продължа да се състезавам на най-високо ниво", обяви тя в Зьолден. Тази седмица гигантският слалом ще постави началото сезона при жените.

"Не искам последното ми състезание да е онова, в което загубих Кристалния глобус, така че ще участвам в Марибор (слалом на 7 януари и гигантски слалом на 8 януари), за да се сбогувам с всички в ските", обяви словенката.

Мазе спечели златото от олимпийските игри в Сочи в спускането и гигантския слалом, а отделно има четири златни медала от световни първенства. През 2015 г. тя пропусна да триумфира със Световната купа, като беше победена от Ана Фенингер в последния старт за сезона - гигантския слалом в Мерибел.

"Наистина съм щастлива с това, което постигнах", каза Мазе.

Идеята ѝ е да завърши кариерата си там, където я започна. Словенката стартира за първи път през 1999 г. на 15-годишна възраст в гигантския слалом в Марибор.

dnevnik.bg