Григор Димитров ще се изправи срещу Жил Мюлер от Люксембург в първия кръг на турнира от категория "АТП 500" в Базел.

Надпреварата стартира в понеделник и ще е предпоследното състезание за сезона в календара на българския тенисист. Той ще приключи годината с мастърса в Париж, който ще се проведе между 31 октомври и 6 ноември в зала "Берси".

Димитров е поставен под №6 в Базел. Той попадна в най-долната четвърт на основната схема, където водач е поставеният под №2 Милош Раонич. Останалите поставени в тази втора половина са №3 Кей Нишикори и №5 Давид Гофен.

Григор Димитров има две победи и две загуби в мачовете срещу 33-годишният Мюлер, който заема 37-ото място в световната ранглиста и притежава един от най-добрите сервиси в света.

Българският тенисист спечели последния им сблъсък - с 6:2, 7:6 (4) на полуфиналите в Сидни през януари. През 2015 г. имаше две срещи помежду им, а Мюлер излезе победител и в двете - 6:4, 7:6 (5) на осминафинал в "Куинс" и 6:2, 7:6 (8) на осминафинал в Ротердам.

Първият им двубой беше преди четири години отново на тревните кортове в лондонския клуб "Куинс". Димитров спечели със 7:6 (1), 6:4).

Победителят от петия им сблъсък ще се изправи във втория кръг в Базел срещу французина Беноа Пер или германеца Флориан Майер. След това е възможен сблъсък в четвъртфиналите срещу Раонич, който ще стартира срещу квалификант, след което евентуално ще играе с Андрей Кузнецов или Федерико Делбонис.

Кей Нишикори ще срещне в първия кръг сърбина Душан Лайович, а победителят ще се бори за място в четвъртфиналите срещу Никола Маю или Паоло Лоренци.

Давид Гофен ще има интригуващ сблъсък с кипъреца Маркос Багдатис на старта, а във втория кръг най-вероятно ще се изправи срещу Хуан Мартин дел Потро, който ще участва с "уайлд кард" и ще започне турнира срещу квалификант.

Поставен под №1 в Базел е Стан Вавринка, който в първия кръг ще срещне своя швейцарски сънародник Марко Чиудинели. Останалите поставени в горната половина са №4 Марин Чилич, №7 Ришар Гаске и №8 Джак Сок.

Турнирът в Базел ще има нов шампион, тъй като ще премине без участието на Роджър Федерер, който е носител на рекордните седем титли в родния си град и неизменен финалист в предишните десет години.

dnevnik.bg