Министерството на младежта и спорта (ММС) за първи път от години увеличава средствата за масов спорт в бюджета за 2017 г.

Проектът за държавен бюджет, който беше представен вчера от финансовото министерство, предвижда ММС да разполага с 2.2 милиона лева повече сравнение с настоящата година и да изразходва общо 73.428 милиона лева за цялата си дейност.

За политиките в областта на спорта за учащи и спорта в свободното време сумата става 15.423 милиона лева, или увеличение с почти 2 милиона лева. В тази програма влиза издръжката на шестте държавни спортни училища, както и финансирането на спорта за свободното време.

Средствата за елитен спорт бележат спад с 1 милион лева до 49.641 милиона лева, но следващата година няма олимпийски игри и съответно разходи по участието на българските спортисти в тях.

Значително е увеличението и на средствата за младежките политики, които също ще получат 2 милиона лева повече в сравнение с 2016 г. Занижени са средствата за привеждането на спортните обекти и съоръжения във вид, отговарящ на съвременните международни стандарти. За това са предвидени 3.158 милиона лева.

В приходната част министерството подхожда традиционно спрямо очакванията си за постъпленията от Българския спортен тотализатор, като залага да получи 26.7 милиона лева.

Останалата част от средствата - 46.7 милиона лева ще дойдат от държавния бюджет и други бюджетни организации.

dnevnik.bg