Основната цел пред българските биатлонисти през идния сезон е спечелването на максимален брой квоти за зимните олимпийски игри в Пьночан през 2018 г. Това заяви председателят на федерацията Екатерина Дафовска месец преди първия старт от Световната купа.

Максималният брой квоти е по четири при жените и мъжете, като за целта са необходими класирания сред първите 20.

"Минаха летните олимпийски игри и сега е ред да се обърне внимание и на зимните спортове. Повече възможности за четири квоти имаме при мъжете, но се надявам и при жените да успеем да вземем максимума", каза Дафовска.

Тя припомни, че в Сочи 2014 България имаше само една състезателка. "Ако в Пьончан се класират две дами, пак ще бъде напредък. Сега ситуацията се обърна и имаме по-силен мъжки състав. Ние сме малка страна и е трудно да бъдем на високо ниво и при двата пола", обясни олимпийската шампионка от Нагано 1998.

Един от двамата водещи биатлонисти в последните години - Владимир Илиев, си постави за цел да подобри представянето си от миналата година.

"Амбицията ми е всеки следващ сезон да бъде по-добър от предишния. През миналия сезон не участвах в някои стартове заради контузия и сега, ако съм здрав, ще бъда по-напред в генералното класиране. В съвременния биатлон всичко е възможно - може да си 60-и, може и първи", каза Илиев.

dnevnik.bg