Доминика Цибулкова победи в два сета световната №1 Анжелик Кербер във финала на заключителния турнир на Женската тенис асоциация (WTA).

Осмата в света словачка се наложи с 6:3, 6:4 след 78 минути игра и триумфира в надпреварата при дебютното си участие в нея.

Успехът й може да се счита за изненада, тъй като до момента германката бе записала четири победи от четири мача, включително и една над самата Цибулкова в груповата фаза.

Този път обаче Цибулкова напълно превъзхождаше съперничката си на сервис и вкара 83% от първите си сервиси срещу 53% на Кербер. Словачката направи и двойно повече печеливши удари - 28 на 14, а непредизвиканите грешки в актива ѝ бяха 14 срещу 23 на световната №1.

Срещата започна отлично за Цибулкова и тя поведе с 3:0 след пробив във втория гейм. Кербер отговори веднага и върна пробива за 2:3, но веднага след това загуби подаването си за втори път. Това се оказа достатъчно и словачката затвори сета при първата си възможност за това.

Втората част бе изключително оспорвана и този път двете тенисистки бяха убедителни в сервис геймовете си. Първата възможност за пробив бе за Цибулкова в седмия гейм, тя не се възползва от нея, но веднага стигна до втора и така поведе с 4:3.

При 5:4 словачката сервираше за мача, а решаващият гейм мина през куп обрати. Първо Цибулкова пропиля два мачбола, след което трябваше да отразява и възможност за пробив на германката. Кербер отрази още един мачбол и на свой ред пропусна да пробие за втори път. При четвъртия си сетбол Цибулкова обаче бе безкомпромисна и сложи край на двубоя.

Дневник