Мирослав Клозе обяви края на футболната си кариера, която на професионално ниво продължи 18 години. Той ще се присъедини към щаба на националния селекционер на Германия Йоахим Льов.

Клозе е най-резултатният играч в историята на световните първенства с 16 гола, с един повече от бразилеца Роналдо.
Централният нападател е и водещият реализатор на Бундестима със 71 гола, а по отношение на изиграните мачове изостава само от Лотар Матес. Клозе има 137, а Матеус 150 мача с белия екип.

"Постигнах най-големите си успехи с националния отбор. Това време беше много красиво и никога няма да го забравя", заяви Клозе.
38-годишният голмайстор беше без отбор от лятото, когато беше освободен от "Лацио". По-рано днес германските медии съобщиха, че ще влезе в щаба на Льов, въпреки че все още няма треньорски лиценз и че не е обявил официално края на кариерата си. Промяната в статута му на действащ футболист дойде часове по-късно.

"Много съм благодарен на Йоги Льов и (спортния директор) Ханзи Флик за възможността", се казва в съобщение до Германския футболен съюз.

На клубно ниво Клозе е два пъти шампион на Германия с "Байерн" (Мюнхен) през 2008 и 2010 г., печелили е два пъти купата на Германия и веднъж купата на Италия.

dnevnik.bg