ФИФА обяви номинираните за най-добър треньор на 2016 г. В краткия списък попаднаха десет имена, а като фаворити за ежегодното отличие се очертават селекционера на Португалия Фернандо Сантош и мениджърът на "Лестър" Клаудио Раниери.

Сантош изведе португалския национален отбор до неочаквана първа европейска титла, а Раниери сътвори чудото и стана шампион на Висшата лига с "лисиците".

Със силна заявка са още Зинедин Зидан и Диего Симеоне, които изведоха мадридските "Реал" и "Атлетико" до финала на Шампионската лига.

Французинът стана седмият треньор, който печели най-силния клубен турнир и като играч, и като треньор. Аржентинецът пък продължава да прави фурор с "дюшекчиите" и за втори път в последните три години съвсем малко го раздели от триумф в Шампионската лига.

Останалите номинирани са Крис Колман (Уелс), Дидие Дешан (Франция), Пеп Гуардиола ("Байерн"/"Манчестър сити"), Юрген Клоп ("Ливърпул"), Луис Енрике ("Барселона") и Маурисио Почетино ("Тотнъм").

Наградата за треньор на годината се определя чрез гласовете на селекционерите и капитаните на националните отбори, които формират 50% от вота, и гласовете на феновете и спортните журналисти от страните-членки на ФИФА, които формират останалите 50%.

Тримата финалисти ще бъдат обявени на 2 декември, а победителят - на 9 януари.

dnevnik.bg