Марин Чилич детронира шампиона от последните три години в Париж Новак Джокович и отвори широко вратите на Анди Мъри към първото място в световната ранглиста.

Хърватинът победи сърбина с 6:4, 7:6 (2) и се класира за полуфиналите на мастърса във френската столица.

Така след 122 поредни седмици, в които Джокович оглавяваше световната ранглиста, от понеделник ще има нов номер 1 в света, ако Мъри достигне до мача за титлата в Париж. Шотландецът играе в четвъртфиналите с Томаш Бердих, а при успех ще се изправи срещу Жо-Вилфред Цонга или Милош Раонич.

Както и срещу Григор Димитров вчера, Джокович беше много далеч от познатото си ниво. За разлика от българина обаче Чилич имаше на своя страна мощния си сервис и пречупи съпротивата на световния номер 1 след един час и 44 минути игра.

Джокович предостави точка за пробив на Чилич още в първото си подаване. Хърватинът се възползва и поведе с 2:0. Сръбският тенисист обаче успя да веднага да навакса изоставането си и да изравни при 2:2.

На своя ред четирикратният шампион в Париж имаше шанс да поведе с пробив при 3:3, но Чилич го неутрализира. Десетият в световната ранглиста спечели и следващото си подаване, за да поведе с 5:4, след което стигна до втори пробив, който означаваше край на първия сет.

Дневник