ФИФА ще спре парите за футболните федерации, които не успеят да покрият определени стандарти за прозрачност.

Президентът на футболната централа Джани Инфантино заяви в интервю тази седмица, че ръководената от него организация следи много внимателно 211-те членуващи асоциации, за да гарантира, че използват правилно средствата от фондовете и не се влияят от политически намеси.

От ФИФА заявиха за "Ройтерс", че 23 федерации, или повече от 20% от членовете, са с блокирано финансиране, защото не са успели да покрият изискванията. От Цюрих не уточниха кои са провинилите се, нито уточняват кога е спряно финансирането.

Избраният през февруари Инфантино заяви, че ФИФА е създала 11 регионални офиса по света, за да следи работата на националните федерации.

"Искам да сме сигурни, че имаме работещи системи, с които да помагаме и редовно да следим всички асоциации, за да не бъдем изненадани от някоя страна", заяви той.

Някои от изискванията са много основни, като например да имат одитирани отчети. Според швейцареца това е очевидно, но в много държави не се е случвало.

"Ако искаш да получаваш финансиране, трябва да можеш да покажеш какви са ти приходите, разходите, такива основни неща", каза той.

В по-сериозните случаи ФИФА може да се намеси и дори да суспендира виновната федерация. Световната централа пое през юни управлението на федерацията на Аржентина, след като изпадна в управленска и финансова криза. Дори изборите за президент завършиха 38:38 при само 75 делегати с право на глас.

Гватемала беше извадена от международния футбол миналата седмица, след като членовете й отказаха да сътрудничат на ФИФА. Двама от нейните членове бяха сред редицата разследвани и обвинени от властите в САЩ за пране на пари, изнудване и корупция.

Инфантино смята, че повечето федерации имат нужда от напътствия, а не от наказания. "Вместо да ги застреляме, трябва да трябва да седнем с тях, да им кажем да си покажат документите и да им помогнем", заяви той.

Dnevnik.bg