Президентът на Руския олимпийски комитет Александър Жуков призова за цялостна промяна на системата за изключения за терапевтична употреба на допинг (TUE). Той разкритикува остро работата на Световната антидопингова агенция (WADA) и поиска бързо възстановяване на правата на руските антидопингови власти, за да може страната да води адекватна борба с употребата на забранени вещества.

"WADA иска повече правомощия, но не носи отговорност за подчинените си структури и нейните дейности не са прозрачни. Много решения се взимат "на тъмно" и агенцията се превръща в инструмент за манипулации, включително от политическо естество, както и за създаване на състезателно предимство", каза Жуков, цитиран от insidethegames.

Toй говори по време на среща на представители на олимпийското движение, на която са обсъждани реформи в WADA. На нея са присъствали членовете на изпълнителния комитет на агенцията Угур Ерденер, Джанфранко Каспер, Франческо Ричи Бити и Тони Естанже, но не и президентът й сър Крейк Ридъл.

Шефът на руския олимпийски комитет е заявил, че страната му има подход на нулева толерантност към допинга. Той е изтъкнал и приетия на второ и трето четене от долната камера на парламента закон, който криминализира подтикването към употреба на забранен вещества.

Жуков, който е член на МОК и ръководител на комисията по координация за олимпийските игри в Пекин през 2020 г., е признал, че Русия е изправена пред "проблеми" с допинг и че "множество твърдения, посочени в доклада на Ричард Макларън, изискват безпристрастно разследване".

По-голямата част от речта си обаче той отделя на критики срещу WADA и начина, по който е действала при разследването на допинг проблемите в руския спорт.

Жуков се е оплакал от липсата на руски представител в някоя от комисиите на WADA, както и от текущата изпитателна програма срещу Руската антидопингова агенция.

Тя е с отнета акредитация след доклада на независимата комисия на WADА, оглавявана от канадеца Дик Паунд, който разкри държавно спонсорирана допинг система в руската леката атлетика.

Според Жуков в момента се събират много по-малко проби, отколкото когато РУСАДА е извършвала контрола върху тестовете. По думите му "това не оправдава огромните средства, които се плащат".

"Защо в подобна ситуация не се намери начин да се ускори връщането на акредитацията на РУСАДА и подновяването на дейността й, особено след като тя е изцяло под контрола на WADA? Какво пречи това да се случи?"

"Трябва да се действа бързо за възстановяването на правата на РУСАДА и руската антидопингова лаборатория. В противен случай е невъзможно да водим мащабна и адекватна битка срещу употребата на забранени вещества", казва още Жуков.

Той остро е разкритикувал системата на WADA, която разрешава на даден спортист да употреби забранено вещество по медицински причини. Имената на част от тях бяха разкрити от хакерите от групата Fancy Bears, за които се твърди, че са руснаци.

"Настоящата ситуация с използването на забранени вещества по медицински причини се нуждае от подобрение. Абсолютна безсмислица е спортисти със сериозни, понякога дори хронични заболявания, да стават олимпийски шампиони и медалисти, като взимат вещества, които са забранени за другите спортисти", заявява още Жуков.

"Това се случва все по-често и се превръща в обичайна практика. Скоро здравите спортисти в състезанията ще станат изключение. Трябва ли наистина да приемаме това?"

Жуков е призовал WADA да "стандартизират издаването на разрешения за използване на забранени вещества от международните федерации и националните антидопингови организации. Според него и МОК трябва да изиграе роля в този процес.

"В момента процесите не са стандартизирани и могат да бъдат обект на манипулация. Трябва да помислим за създаването на експертен съвет в рамките на МОК, който да потвърждава или издава разрешения за терапевтична употреба на международно ниво."

"В допълнение трябва да се публикува статистиката по спортове и държави за разрешенията за употреба на забранени вещества по медицински причини. Ангажирани с тази задача трябва да бъдат експерти в конкретната област, които да представляват всички страни в процеса, включително и руски специалисти", завършва президентът на руския олимпийски комитет.

dnevnik.bg