Президентът на Международната федерация по шах (ФИДЕ) Кирсан Илюмжинов няма да бъде допуснат в САЩ за мача за световната корона между Магнус Карлсен и Сергей Карякин. Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Тя се изказа критично за отношението на американските власти. Според думите ѝ САЩ погазва "универсалния принцип, че спортът е над политиката".

Преди близо година САЩ забраниха на Илюмжинов да влиза в страната заради връзки с управлението на Башар Асад в Сирия. Ръководителят на ФИДЕ приветства избора на Доналд Тръмп за президент и изрази надежда, че той ще му съдейства да реши проблема с визата си.

Според Захарова САЩ използват всякакъв претекст, за да налагат санкции на Русия и гражданите ѝ. "Президентът на ФИДЕ за пръв път от 92 години няма да има възможността да присъства на мача за световната титла в Ню Йорк, който той лично организира", заяви тя.

Самият Илюмжинов също изтъкна, че за първи път в историята на ФИДЕ президентът на организацията ще пропусне мача за световната корона в шаха. "Двубоят ще е много интересен", каза той.

Мачът противопоставя действащия шампион Карлсен и руския гросмайстор Карякин. Той ще се проведе в Ню Йорк от 11 до 30 ноември.

dnevnik.bg