Франция постигна очаквана, но много трудна домакинска победа с 2:1 срещу Швеция. Европейският вицешампион нанесе първо поражение на скандинавците в световните квалификации и излезе еднолично начело в група А на зона "Европа".

Французите позволиха да изостанат в резултата в началото на второто полувреме, но стигнаха до бърз обрат с попаденията на Пол Погба в 58-ата и Димитри Пайе в 65-ата минута. Те записаха трета победа от четири мача и събраха десет точки, докато Швеция остава със седем на второто място.

Холандия има възможност да се изравни със скандинавския тим, ако в неделя спечели гостуването на Люксембург. В другия мач от групата, който също ще се играе в неделя, България посреща Беларус, като двата тима имат съответно три и две точки след първите си три двубоя.

Срещата между непобедените преди четвъртия кръг Франция и Швеция предложи доста предпазливо и лишено от сериозни голови възможности първо полувреме.

Домакините очаквано доминираха, но съперникът им действаше организирано в защита. Това принуди тимът на Дидие Дешан да разчита основно на изстрели от дистанция.

Французите успяха три пъти да застрашат реално вратата на Робин Олсен. Първо стражът на гостите отрази фалцов удар на Пайе, а след това мощни изстрели на Погба и Муса Сисоко преминаха малко над напречната греда.

Швеция имаше една много добра възможност, когато Ола Тойвонен беше намерен в наказателното поле, но Лоран Косчелни направи решителен шпагат, за да го блокира.

Скандинавците играеха много спокойно, а девет минути след почивката дори успяха да поведат. Емил Форсберг се разписа от пряк свободен удар, след като Юго Лорис направи лоша преценка и позволи топката да се озове във вратарския му ъгъл.

Франция обаче имаше нужда от едва четири минути, за да изравни. Пайе центрира от свободен удар, а с помощта на наречната греда Погба прати топката в мрежата с глава

В 65-ата минута домакините обърнаха резултата в ситуация, в която реферите ощетиха гостуващия отбор. Сидибе центрира към Гризман, който се намираше в засада, но такава не бе маркирана.

Вратарят Олсен изпревари френския нападател, но изпусна топката. Последва грешка на Виктро Линдельоф, който в опита си да я изчисти я прати на крака на Пайе, за когото не беше проблем да реализира.

Дневник